Fasciatherapie

In de klassieke fysiotherapie wordt bij lichamelijke klachten het lichaam opgedeeld in botten, pezen, spieren en zenuwen. De behandelingen zijn daarom ook vaak gericht op de acute klacht en er wordt niet gekeken naar de bron van deze “acute” klacht. Steeds meer onderzoek toont aan dat de bindweefselstructuren in ons lichaam een grote rol spelen in veel van deze lichamelijk klachten.
Deze bindweefselstructuren worden fascia genoemd.

De fascia is het best voor te stellen als een 3 dimensionaal elastisch netwerk van vliezen dat alles in het lichaam met elkaar verbindt zodat alles op zijn plek blijft. Om bewegingen van het lichaam toe te laten moeten deze vliezen in staat zijn (en blijven!) om langs elkaar heen te glijden. Het is dan ook niet zo moeilijk voor te stellen dat een disfunctie (verstoring) ergens in de vliezen kan zorgen voor problemen, bijvoorbeeld een bewegingsbeperking of een pijnlijk punt. En aangezien de vliezen alles omvatten, komt het vaak voor dat bijvoorbeeld een nekklacht afkomstig is uit een disfunctie van een vlies rondom de onderrug.

Herkenbare klachten?
Verstoringen in de fascia worden ervaren van een gevoel dat varieert van zwaar, zeurend tot tintelend of heftig stekend. Vaak hebben patienten al jaren last, en hoewel er dan wordt gesproken van chronische klachten, wijzen onderzoeken met MRI en rontgen niks uit. Oorzaken van deze verstoringen lopen uiteen van overbelasting, onderbelasting, eenzijdige houdingen/bewegingen maar ook factoren als stress en voeding.

Fascia behandeling
Zoals gezegd, vormt de fascia een elastische netwerk dat het hele lichaam omsluit. Om die reden kijkt de fasciatherapeut naar het gehele lichaam, van top tot teen. De fascia wordt onderzocht in zowel houding als beweging. Bij het behandelingen van de verstoringen in de fascia worden diepe massage technieken toegepast.